11/20/09

Soalan aku ... Orang kate


Lain orang lain perspektif. Lain orang lain ragam. Lain orang lain dalaman. Lain orang lain cap jarinye. hehe. ok. berenti mengarut. kembali serius. Pernah tak korang (ada org bace ke blog ni?) dengar orang bagi statement ini.

"Setiap orang perlukan peluang kedua untuk teruskan hidup."

Secara spontan tajuk ini dipilih oleh aku selepas aku dok pikir2 ape nak update blog aku ari ni.


So, soalan aku do you guys believe in giving second chance to someone?
Orang kate, Everybody needs a second chance kate omputih. hehe.

Tp soalan aku, macam mane kalau peluang kedua tu tak digunekan dengan sebaiknye?
Orang kate lagi. Bagi la orang tu sekali lagi peluang.

Soalan aku lagi, kenape takde perumpamaan Everybody needs a third chance?.
Orang kate, Sebab kalau letak tiga, nanti masa 2nd chance to dorang main2 lagi. Nanti dorang tak belajar dari kesilapan. So dorang buat la 2nd chance je, sbb dengan harapan orang tu berubah.

Soalan aku lagi, Kenape manusia tanak belajar dari kesilapan?
Orang kate, Mungkin manusia tak rasa sakit dari kesilapan yang lepas. Mereka akan serik kalau mereka sendiri alami kejadian itu.

Soalan aku lagi, Kenape kene tunggu sampai sakit?
Orang kate, Sakit tu akan ajar manusia supaya berhati2.

Soalan aku lagi, Tapi, kenape manusia tak berhati2?
Orang kate, Tak semua manusia tak berhati2, dont judge books by its cover.

Soalan aku lagi, Kenape tak bole judge cover? bukan ke cover tu antara salah satu sebab orang beli buku?
Orang kate, Kalau beli buku jgn tgk cover je. Tgk content dia sekali. Hitunglah orang dari dalaman serta luaran.

Soalan aku lagi, Macam mane nak tau content dia tu bagus ke tak?
Orang kate, Tak kenal make tak cinta. So kenal2 la dlu ngan buku tu. Belek2 dlu. Baru kite tau ape isi kandungan dia.

Soalan aku lagi, Macam mane plak kalau content buku tu tak bagus?
Orang kate, Rujuklah dengan mane2 orang yang dah tau tentang buku tu. Itulah gunenye pendapat orang sekeliling.

Soalan aku lagi, Macam mane plak kalau pakar tu tak sependapat ngan kite?
Orang kate, Tengok la majoriti cakap cm ne. Bagus ke tak buku tu. Tak salah kalau mencube.

Soalan aku lagi, Kenape kite cite pasal buku?
Orang kate, Membacakan amalan mulia.

Soalan aku lagi, Kalau salah pilih buku dan kite salah paham tentang buku tu sesat la kite kan?
Orang kate, Kite berdoa je la. hehe.

Okayh. Kesimpulan pengalaman sumber terbaik untuk jadikan rujukan, pengalaman bukan nya garis panduan untuk menilai seseorang. Manusia ada yang berubah dan ada yang tak berubah. Terpulang pada individu itu sendiri untuk menilai dan menganalisa (macam ayat matematik la plak). The end. Abis da karutan karutan. Jadik aku menutup tirai dengan. Pikirlah dulu sebelum buang (tiru ayat kitar semula). Same same kite renungkan. :)


p/s: lepas je aku abis mengarang blog ni. tibe2 aku dapat berita baik, yeayyy. hepi mode. :)

14 comments:

endahnabila said...

peluang peluang peluang
adoii. huu

Aizat said...

peluang kadang2 bagus. ahaha

Cik Mira said...

gle lme ko xupdate blog..

Aizat said...

ahahaha. macam ari tu aku ckp la mira.

hehe. membawa diri. ahahaha

MrDon said...

btul! semua org berhak utk peluang kedua.dan xkisah la bpe byk peluang.manusia buat silap.x blajar dr kesilapan??? mmg! seprt yg aku ckp manusia buat silap.asalkn dua2 pihak jujur antara satu same lain.ape salahnye maapkan die.mksodnye berikan die satu lg peluang.

mnde2 nih yg buat kite lg rapat.kite ego??? mmg! sbb kite manusia.dan sprti yg aku ckp lg.manusia buat silap. beri mereka 1 peluang.dan mereka akn bg 10 peluang in return.

utk ape peluang? supaye mereka akan berubah.utk mnjadi insan yg lebih baik.kalo x berubah jugak?? mmg! manusia buat silap.tkkan lari.

atas sbb ape peluang tkkan diberikan? utk org yg tidak jujur dlm persahabtn dn prhubungn.die xhargai kite mcm yg kite hargai die.tp..walaupon peluang x diberikan, tp kite msti accept keslhan die kan? kite sme manusia kn. :)

p/s: x tuju kt sape2 pon

Aizat said...

nice opinion don.

haha.

ikram said...

kalau aku sekali je peluang. then, zuppp. no more. im sorry. tomorrow never dies. lol. kalau aku xsuke mmg xsuke.lolol. gile gedik aku. hahahah

MrDon said...

kiki kalo aku ade buat salah kt ko.
ko sakit hati ngn aku.
tp aku nk ko beri aku peluang kedua.
aku nk ko maapkan aku.
sbb aku mmg nk berubah.
adakah ko akan bg aku peluang kedua??? huhuh

ikram said...

erm..mungkin

Zahiah Abdul Manaf said...

peluang eh..

erm..peluang sentiasa ada..tak perlu diberi @ tunggu..kalau nak berubah..mcm nih je (sambil petik jari)..

btw,selamat hari raya =)

dalila said...

kadang2 semua ni bergantung kepada situasi.

Nydia said...

judge a book by its cover pon bgs jgak.. prasaan bimbang tuh penting utk buat kite lebih hati2 dlm buat sesuatu..

mls nk type dh.. nk tau call del..

Aizat said...

senget anies.

Azma Alina said...

erm. bergantung kepada situasi.
Kalau dia dah buat severe damage yg telah pon bawa bnyk musibah dan xkan dapat betulkan balik situasi kepada normal, most probably goodbye second chance.

But apa2 pon, we're human.. selalu buat salah.. Kalau dapat maafkan n bg second chance tu sgt la mulia. Tp.. again, we're human.. kadang2 kite buakanlah that forgiving pon. susah nak bg org peluang kedua..

so semuanya bergantung kepada situasi n sape yg terlibat dalam situasi tu. positive ppl, positive result. negative ppl negative result..

hah. terbebel plak.. hehe